Senast uppdaterad
2022-04-11 Doser

AKTIVITETSKALENDER
 
2022

10 juni Senaste dag för inskick av prövningsanmälan

2-3 juli Sommarträff Värmland

7-18 juli Världskongress Storbritannien

22-24 juli Köttrasungdoms sommarläger på Bollerup

19-21 oktober Elmia Lantbruk

GLÖM INTE ATT ANMÄLA TILL SOMMARMÖTET
 

Köttrasungdoms sommarläger på Bollerup 22-24 juli

Vilka kommande stjärnor har du på bete?

Två månader har gått sen rekordauktionen, när vi såg en helt ny prisnivå på Charolaistjurar i Sverige. Nu växer både betet och kalvarna och det är dags att göra anmälan till nästa omgång. Idag den 7e juni publiceras färska avelsvärden, du hittar dem på tittbilder och i managementprogrammen. Rekommenderade avelsvärdesgränser är för charolaistjurar, precis som tidigare 200M lägst 98, slaktkroppstillväxt lägst 106, LkD lägst 93 och AIX lägst +9. Kom ihåg att detta är rekommendationer och att kalvar med importpräglad härstamning bedöms på mammans avelsvärden. Vi påminner också om de ändrade prövningspremierna med mer fokus på korna, där kalv efter mor med AIX 30 eller högre premieras med 1500 kronor, kalv efter ko med AIX 25-29 premieras med 1000 kronor, kalv efter ko med AIX 20-24 får 500 kronor. Samtliga kalvar efter importsemin premieras med 1000 kronor till uppfödaren och sist men inte minst ser vi fram ytterligare nya förstagångsprövare, som får 2000 kronor per insatt tjurkalv från föreningen.
 
Anmälan görs till Johan Sandström, Skånesemin, senast nu på fredag den 10 juni. Alla detaljer kring kommande prövningsomgång hittar du i inbjudan och där finns också blankett för anmälan som du Hittar här

Välkommen med din anmälan!
Avelsrådet
 

Skicka in prov för genomisk analys nu på dina prövningskandidater!

Tiden går fort och snart är det dags att anmäla kalvar till nästa prövningsomgång.  Har du inte skickat in prover för genomisk analys  redan kan det vara läge nu för att veta alla detaljer när det är dags att välja ut prövningskandidaterna.
Läs mer på Köttrasprövningens hemsida.
Notera Svenska Charolaisföreningens policy att tjurar som är bärare av Ataxi inte skall prövas, likadant gäller för homozygota bärare av blindgenen RP1. Dessa egenskaper redovisas i samband med svaret på den genomiska analysen.
 

Tillfälle - doser från genbankslagret

Det har släppts doser från genbankslagret av tidigare slutsålda Charolaistjurarna VB Gustav, VB Hero, VB Igloo och VB Lynch. Det finns bara 75 doser vardera så först till kvarn gäller.
Kontakta din Husdjursförening för beställning!
 

Världskongress Storbrittanien
7-18 juli 2022

Programmet hittar du här
Anmälningsformulär hittar du här 
Lägre pris vid bokning före 2022-03-31


Video om konferensen på Youtube
 

Tidernas Rekordauktion!

1255 Scar av Tubbarp P-124


 
Nytt överlägset alltimehigh, 1255 Scar av Tubbarp klubbades för 249 000 kronor, hela 64 000 kr högre än det tidigare rekordpriset från 2008. Scars P-tal 124, näst högst i årets omgång med en kombination av årets högsta T-tal 116, utmärkta och balanserade avelsvärden AIX +23 och exteriörpoängen 85 -82-86  -  84 tillsammans med felfria klövar, homozyot polled, muskeldjup långt över medel och kombinationen av ny och meriterad härstamning är grunden till det stora intresset. Ytterligare fem tjurar såldes för över 100 000 kronor och det totala snittpriset blev nära 65 000 kronor, vilket är det klart högsta medelpriset någonsin.
 
Snittpriset för de nio tjurar som Avelsrådet rankat som Mycket intressanta tjurfäder i framtiden blev rekordhöga 128 333 kronor. Detta är en grupp tjurar med varierad härstamning, som alla är mycket kompletta i sin funktionella karaktär och kommer att fortsätta utveckla svenska Charolaisdjur i positiv riktning.
 
Årets auktion visar att Charolaisrasen står starkt i tuffa tider, produktionskapacitet och fodereffektivitet blir ännu viktigare när insatsvaror stiger i pris. Vi är glada att konstatera att förtroendet för svensk Charolais är starkt och kommer att bidra till hållbar svensk nötköttsproduktion.
 
 
Grattis och stort lycka till, till alla framgångsrika köpare och säljare!
 
Styrelsen och Avelsrådet